ondertitel

-- Jongeren coachen volwassenen --
Jonge vluchtelingen ondersteunen mensen uit het bedrijfsleven bij een belangrijke vraag in hun leven of werk. De jongeren zetten tijdens deze ontmoetingen hun wijsheid in, hun veerkracht en vermogen om iets van het leven te maken. Medewerkers worden uitgedaagd om na te denken over zichzelf, over hun werk of het leven in het algemeen.

Deze website heeft als doel om mensen te informeren over dit unieke project Meeting Point in Nederland.


Wat is Stichting de Vrolijkheid?

De Vrolijkheid is een netwerk van kunstenaars, theatermakers en musici. Onze enige drijfveer: wij willen investeren in kinderen in asielzoekercentra in Nederland. Wij brengen vrolijkheid om ze te helpen hun ervaringen te verwerken. We organiseren activiteiten waarbij ze zich kunnen uiten, kunnen spelen en hun talenten kunnen ontdekken. We laten ze verhalen vertellen, theater maken, schilderen. We geven masterclasses dans... Het scala is breed. Wat de kinderen zelf willen en het vertrouwen in eigen kracht staat centraal. Hoe onzeker hun leven ook is, wij zijn er structureel voor ze.

Wat is Meeting Point?

Tijdens dit project ontmoeten jonge vluchtelingen volwassen Nederlanders die het goed voor elkaar hebben in hun leven. Leuk werk, fijn gezin, van die dingen. Tijdens het project worden de verhoudingen omgedraaid; de jonge vluchtelingen staan nu eens niet in een zielig daglicht - ze worden aangesproken op hun wijsheid, veerkracht en vermogen om iets van het leven te maken. De jongeren ondersteunen als coach de Nederlanders bij een belangrijke vraag in hun leven of werk.

Dit levert unieke ontmoetingen op. Veel deelnemers krijgen een compleet andere kijk op hun werk of op het leven in het algemeen. In alle gevallen heeft het hun beeld van asielzoekers drastisch veranderd. Thomas, voormalig deelnemer, schreef het volgende na een ontmoeting met Reza:

"De ontmoeting gaf me een klote en een goed gevoel. Aangezien ik vanuit mijn innerlijke drive en karakter altijd enorm gefocust ben op oplossingen, voelde ik me heel erg machteloos en dat gevoel heeft me niet snel weer losgelaten. Ik wist niet goed wat ik Reza moest vragen en had geen echte duidelijke coachingsvraag. Reza heeft me echter met mijn vraag heel goed geholpen, door een gedegen en gestructureerde aanpak van het probleem en logisch redeneren. Ik was onder de indruk. Maar het meest was ik onder de indruk van de manier hoe hij lijkt om te gaan met zijn situatie en de spiegel die hij je daarmee voorhoudt. Het heeft mijn beeld van asielzoekers voorgoed veranderd."

Het project Meeting point is inzetbaar bij diverse organisaties, zoals trainingsbureaus en ministeries. Meer informatie of aanmelden? Mail info@vrolijkheid.nl.

Meeting Point promo

vrijdag 17 december 2010

Jaarsafsluiting met de jongeren

Het was een enorm succes, Meeting Point met de medewerkers van de Vrolijkheid. Gisteren was het al in de ochtend druk op kantoor om de laatste voorbereidingen te treffen. Het weer viel vies tegen, terwijl er sneeuw was voorspeld. De jongeren kwamen van overal in het land met de trein aan in Amsterdam CS, kletsnat en bibberend van de kou. Er moest nog even gewacht worden voor de laatkomers, maar niet snel snelden we naar de metro om aan te komen in de Diaconie van Amsterdam.

Eenmaal aangekomen na een korte pep-talk van Meindert, de huiscoach van de Vrolijkheid kregen de jongeren volop moed en inspiratie om aan de gesprekken te beginnen. Iedereen was er klaar voor en lekker opgewarmd in het Krekelhuisje. Op de knusse zolder van de Diaconiegebouw werden de jongeren met de aanwezigen gekoppeld. Omdat er meer jongeren waren dan deelnemers voor de Meeting Point, zaten er soms twee jongeren in een gesprek. De zolder was zeer ruim ingedeeld, her en der wat poefjes en kussens zodat de gesprekken allemaal op comfortabele afstand gehouden kon worden. Ondanks de vele conversaties die aan de gang waren op het moment, was het aangenaam rustig. Je kon voelen dat de deelnemers geintrigeerd waren en aandachtig naar de jongeren luisterden.

Uiteindelijk moest er een eind komen aan de gesprekken, omdat het algemeen programma moest beginnen. De deelnemers wilden allemaal misschien wel nog een uur door blijven praten, zo gefascineerd waren ze! Een van de deelnemers moest even bijkomen van het gesprek, niet dat het enorm veel fysieke arbeid vereiste, maar dat het verhaal van de jongeren zeer heftig was. Je had tijd nodig om het verhaal te verwerken. De jongeren beschikken over een enorme kracht, die je zou kunnen omschrijven als een ambitie, een wil, maar het beste is wel met het woord van de thema van de Vrolijkheid voor volgend jaar: VEERKRACHT. Dit woord betekent het vermogen dat iemand heeft om zich weerbaar te maken tegen negatieve en dramatische ervaringen. En de jongeren van Meeting Point zijn de voorbeeldige mensen die hun verhaal kunnen vertellen over hoe veerKRACHTIG ze zijn.

De deelnemers waren ongelooflijk geboeid met de verhalen die de jongeren meegemaakt hebben. Tevens zijn de jongeren goede sprekers die je op die manier kunnen raken dat je niet anders kan dan versteld, verbaasd en tegelijk ontroerd te raken. Het gaat dan niet alleen maar over hun verleden, want veerkracht is een houding en een visie die je hebt voor de toekomst. Zo was er een jongere die nog niet een jaar in Nederland is en al aardig Nederlands spreekt. Bovendien is haar ambitie om toegelaten te worden tot een opleiding fotografie. De dromen en met blijde verwachtingen toekijken naar de toekomst, geven de jongeren kracht en is een prachtig verhaal om te horen.

Kortom het was daverend succes en op naar het volgend jaar, natuurlijk zonder twijfel dankzij de jongeren van de Vrolijkheid, Narmin, Ghazaleh, Ahmed, Asim, Vlademiro, Ando, Arthur, Smbat, Yasmin, Ghisoe, Tim, Ally, Maryam, Eric, Moustafa, Fiston, Hasmik, Said, Amal en alle anderen die niet aanwezig waren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten